×
Sever's heel syndrom inom sport och friidrott

Severs skada och Solemaids-sulorna

Severs skada kan behandlas

Severs skada är ett smärttillstånd som känns på den bakre delen av hälbenet. Smärtan uppstår när upprepad belastning stör hälbenets tillväxtzon, i den ålder som skelettet är under hormonell förändring och fortfarande är mjukt. Solemaids-sulorna kan hjälpa mot hälsmärta.


Röntgenbild av hälens tillväxtzon hos en 10-åring

Tillståndet är normalt hos barn i åldern 9–14 år, men kan komma redan när barnet är 7 år, och hos barn som växer långsamt kan enstaka barn lida av Severs skada ända upp till är 16 års åldern. När tillväxtzonen stabiliseras förkalkas hälbenet och smärtorna försvinner.

Vem får Severs skada?

Barn med hög fysisk aktivitetsnivå löper större risk att utveckla Severs skada än barn som inte är så fysiskt aktiva. Idrottsaktiva barn, som tränar flera gånger i veckan, är särskilt utsatta. Severs skada syns hos barn som spelar fotboll, handboll, badminton, utövar gymnastik eller annan idrott, där löpning och hopp ingår.

Hur utvecklas hälsmärtan?

Severs skada brukar börja med ömhet i hälarna timmarna efter att barnet har sprungit och varit aktivt. Undan för undan börjar barnet ha ont också medan barnet är aktivt. Den fortlöpande belastning som hälarna utsätts för kan förvärra tillståndet. Barnet får svårt att genomföra aktiviteter och får ofta avbryta träning och tävling.

Hur fungerar Solemaids-sulorna?

Med Solemaids-sulorna i sina skor kan barnet gå och springa utan att belasta hälarna. Solemaids tar nämligen bort trycket från den bakre delen av hälarna med hjälp av kilar som sitter precis framför hälkuddarna. Kilarna lyfter upp hälbenet så att hälarna svävar. Då flyttas trycket längre fram på fötterna och bort från de irriterade hälarna.

 

Cookies